to top

Włoski sen o makaronie

magdat-pasta

 

magdat-pasta

 

Dawno, dawno temu, podczas mojego pierwszego pobytu we Włoszech, jadłam najlepszy obiad w życiu. Nie wiem, czy rzeczywiście był tak dobry, czy może ja byłam tak głodna i zmęczona wielogodzinną podróżą, że czym by mnie wtedy nie nakarmiono, byłaby to dla mnie uczta rozkoszy, ale jego zapach, smak i wygląd pozostały ze mną do dziś. Niby zwykły makaron z sosem, ale wszystkie składniki łączyły się w tak doskonałą ucztę dla podniebienia, że nie mogę o nim zapomnieć i od lat próbuję odtworzyć ten smak. Sos, na który przepis podaję poniżej, jest chyba najbliższy mojego prywatnego ideału sprzed ponad dwudziestu lat. Mam nadzieję, że będzie Wam smakował i wzbogaci Waszą domową kuchnię o kolejne ulubione danie.

 

magdat-pasta

magdat-pasta

 

Składniki

  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 główek cebuli
  • 500 gramów małych pomidorków (mogą być cherry, daktylowe itp.)
  • około 400 g czerwonego pesto z suszonych pomidorów i orzechów (może być ze słoiczka)
  • 300 gramów mozarelli
  • oliwa
  • suszone oregano
  • 2 łyżeczki ksylitolu (można zastąpić cukrem)
  • łyżeczka soli himalajskiej (można zastąpić zwykłą)
  • świeże listki bazylii do podania
  • parmezan

 

 

magdat-pasta

magdat-pasta

 

Wykonanie:

  • pomidorki przekroić na pół, ułożyć w dość dużym naczyniu żaroodpornym lub formie do pieczenia, posypać solą, ksylitolem i suszonym oregano, skropić oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około pół godziny (można to zrobić wcześniej, nawet poprzedniego dnia, można też pominąć ten etap i dodać do sosu surowe pomidorki razem z przyprawami – wtedy trzeba dłużej trzymać sos na ogniu)
  • w tym czasie obrać i pokroić cebulę i czosnek
  • na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i dusić (cebula szybko puści sok) aż się zrumieni, wtedy dodać czosnek i trzymać na ogniu, mieszając, jeszcze przez około 2 minuty
  • dodać zrumienione w piekarniku pomidorki i pesto, zamieszać i chwilę poddusić (kilka minut)
  • zdjąć sos z ognia i dodać pokrojoną na około dwucentymetrowe kawałki mozarellę, poczekać aż mozarella zacznie się topić
  • podawać na ugotowanym makaronie, posypane parmezanem i udekorowane listkami bazylii

Smacznego!

 

magdat-pasta

magdat-pasta

 

 

Magda T.

  • Marta

    Nigdy nie byłam we Włoszech, ale dzięki takim przepisom mogę poznać chociaż namiastkę Włoch!

    November 21, 2016 at 12:57 pm Reply
  • Natalia

    Uwielbiam makarony a moja mama robi najlepsze spaghetti pod słońcem :D

    November 21, 2016 at 1:27 pm Reply
  • Małgosia | Dobre Zielsko

    Brzmi bardzo apetycznie i typowo po włosku. :)

    November 21, 2016 at 1:48 pm Reply
  • Hania

    Normalnie poczułam smak tego makaronu<3

    November 24, 2016 at 11:45 am Reply

Leave a Comment