to top

Pyszne, zdrowe, ekspresowe lody pietruszkowe

lody pietruszkowe

 

Gdyby ktoś zaledwie kilka dni temu powiedział mi, że będę jadła (ze smakiem!) lody pietruszkowe i w dodatku sama wpadnę na pomysł ich wykonania, puknęłabym się w głowę. Pewnie nawet nie za bardzo chciałabym próbować, gdyby ktoś mnie czymś takim częstował. Serio!

 

 

lody pietruszkowe

 

Lody i natka pietruszki stoją w sprzeczności i tych sprzeczności nie da się pogodzić – chyba że ktoś chciałby robić lody o smakach dziwnych i zaskakujących, a ja takich ambicji nie mam, wręcz przeciwnie. Jedyne, co mnie interesuje, to żeby było smacznie i zdrowo.

 

Ale jako że ostatnio kilka osób pytało mnie, jak przemycić natkę pietruszki do diety dzieci, pomyślałam, czemu nie? I spróbowałam. Efekt jest taki, że mój drugi syn, który pluje pietruszką, zajadał się nią ze smakiem i poprosił o 2 dokładki. Myślę, że wiele dzieci będzie zadowolonych – pod warunkiem, że lubią melony, bo to ich smak jest tu wiodącą nutą.

 

przepis na młodość

 

Dlaczego warto przemycać natkę pietruszki do naszej diety?

 

Chociażby dlatego, że dobrze wpływa na trawienie, a dzięki zawartości beta-karotenu i witaminy E upiększa naszą skórę i wzmacnia wzrok. Ponadto natka bogata jest w witaminę C (zawiera jej więcej niż cytryna!) i żelazo, wzmacnia i odtruwa organizm. A jeśli lubicie czosnek, dobra wiadomość jest również taka, że natka pietruszki pomaga neutralizować nieprzyjemny zapach z ust.

 

A co z melonem?

Melon jest doskonałym źródłem potasu (którego niedobór może skutkować chociażby suchą skórą czy ogólnym zmęczeniem, potas reguluje też równowagę wodną organizmu, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych i poprawia pracę mózgu). Zawiera także witaminy (A, C, E oraz witaminy z grupy B: B1 B2, B6, B12 oraz B9, czyli kwas foliowy tak ważny zwłaszcza w życiu płodowym).

 

Melon składa się w 90% z wody, a zatem latem można z jego pomocą szybko uzupełnić jej niedobory.

 

Poza tym jest niskokaloryczny, a co to oznacza, nie muszę Wam pisać J (dodatkowo działa lekko przeczyszczająco i moczopędnie).

 

Dzięki zawartości β-karotenu i witaminy E melon opóźnia procesy starzenia oraz działa przeciwutleniająco, a zatem w połączeniu z natką stanowi  przepis na młodość :)

 

 

eliksir młodości

 

Składniki na wegańskie lody pietruszkowe (mniej więcej 3 porcje):

1 dojrzały melon miodowy (te dojrzałe są super słodkie i bardziej aromatyczne, więc świetnie „ukryją” natkę pietruszki)

natka pietruszki – ja dodaję pół pęczka (a kiedy robię lody tylko dla siebie nawet więcej), ale jeśli nie lubicie natki, zacznijcie od mniejszej ilości. Jeśli macie wyciskarkę do soków, ułatwicie sobie pracę i łatwiej będzie przemycić większą ilość zieleniny.

opcjonalnie można dodać sok z limonki lub cytryny i/lub łyżeczkę miodu

 

 

Przygotowanie

1. Melona przekroić i wydrążyć gniazdo nasienne, po czym obrać i pokroić na kawałki (wielkości średnich truskawek).

 

2. Kawałki melona zamrozić (aby się nie posklejały najlepiej jest ułożyć jedną ich warstwę na silikonowej tacce lub papierze do pieczenia).

 

3. Kiedy melon będzie zamrożony, umyć natkę. Jeśli macie wyciskarkę do soków, najlepiej wycisnąć z niej sok, jeśli nie, trzeba usunąć twarde końcówki łodyżek (ja ucinam fragment bez listków, ale najlepiej byłoby użyć tylko listków, choć jeśli szkoda Wam czasu, polecam mój sposób), a resztę pokroić na mniejsze fragmenty – około dwucentymetrowe – chyba że używacie tylko listków, wtedy nic nie trzeba kroć.

 

4. Do blendera (musi być mocny, taki który poradzi sobie z owocami mrożonymi) wrzucić natkę (lub wlać sok z natki) i zamrożone kawałki melona. Wszystko zmiksować na wysokich obrotach. Lody muszą być całkiem gładkie – zwłaszcza jeśli do ich przygotowania użyliśmy zarówno listków, jak i łodyżek.

 

5. Jeśli lody wyjdą zbyt wodniste jak na Wasze upodobania (melon to prawie sama woda!), można je na chwilę schłodzić w zamrażalniku lub uznać, że oto odkryliśmy znakomity zamiennik dla kalorycznych frappé :)

 

 

Lody można podawać same, ale świetnie smakują też chociażby z truskawkami.

 

lody pietruszkowe z truskawkami

 

Dajcie znać, czy odważyliście się wykonać pietruszkowy eksperyment i czy lody przypadły Wam do gustu :) A jeśli Wam nie posmakowały, zróbcie jeszcze raz – tym razem z mniejszą ilością natki. Albo w ogóle bez niej – melon sam w sobie też jest zdrowy i na pewno stanowi doskonałą alternatywę do napakowanych chemią, sklepowych lodów.

 

P.S. Aby ułatwić sobie i Wam zbieranie zdrowych i szybkich przepisów założyłam stronę na FB (https://web.facebook.com/superzdroweultraszybkie/), gdzie będę wrzucała linki nie tylko do swoich przepisów, ale też do tych, na które uda mi się trafić w sieci. Jeśli zatem znajdziecie gdzieś (lub zamieścicie na swoim blogu)  przepisy na proste i zdrowe potrawy, wrzucajcie tam proszę linki. Może dzięki temu uda nam się zebrać bazę ciekawych przepisów, które nawet matka czwórki dzieci będzie mogła pomiędzy jednym karmieniem a drugim wykorzystać.

 

 

Magda T.

Leave a Comment