to top

Zielona lemoniada na mdłości i chorobę lokomocyjną

A lemoniada 5

 

Jako że zbliżają się wakacje, a wraz z nimi bliższe i dalsze podróże, dziś na blogu przepis na lemoniadę z dodatkiem imbiru, którego sok jest znanym od lat remedium na chorobę lokomocyjną.

 

Pierwszy raz ten pyszny napój piliśmy jakiś czas temu u znajomych. Zasmakował nie tylko nam, ale także naszym dzieciom, więc kiedy tylko zza chmur wychodzi słońce i robi się ciepło, poję nim rodzinę. Jako że dziś upalnie (przynajmniej w Poznaniu), a za dwa dni koniec roku szkolnego, a tym samym początek letnich wojaży, jest to doskonały moment na wypróbowanie tej banalnie prostej w przygotowaniu lemoniady.

 

A lemoniada 3

A lemoniada 4

 

 

Składniki:

– sok z jednej limonki (można zastąpić sokiem z jednej cytryny albo wymieszać sok z limonki z sokiem z cytrynu)

– pęczek natki pietruszki

– kawałek korzenia imbiru – obrany ze skórki (to, ile imbiru użyjecie, zależy od Waszych upodobań, ja dodaję około 2-3 centymetry, ale wtedy lemoniada jest ostra, więc kiedy przygotowuję ją dla dzieci, dodaję mniej – około 1 centymetr, jeśli korzeń ma niewielką objętość lub pół centymetra, jeśli jest gruby)

– miód do smaku (dodajcie tyle, żeby Wam smakowało, ja dodaję jedną łyżkę)

– litr chłodnej wody

 

A - lemoniada

A - lemoniada 2

 

O zaletach pietruszki pisałam przy okazji przepisu na lody pietruszkowe, imbiru chyba nie trzeba przedstawiać. Zimą robimy z niego rozgrzewającą herbatę, która pomaga w walce z przeziębieniami. Zajadamy go, kiedy cierpimy na niestrawność lub męczą nas nudności (także w chorobie lokomocyjnej i w ciąży, choć niektórzy odradzają spożywanie imbiru w ciąży i podczas laktacji, moja lekarka nie widziała przeciwskazań, żebym się nim zajadała, a niestety mdłości miałam straszne). Stosujemy podczas miesiączki, żeby złagodzić bóle z nią związane. Sięgamy po niego także, kiedy mamy bóle reumatyczne lub migrenowe oraz kiedy męczą nas obrzęki.

 

lemoniada 5

 

Przygotowanie lemoniady

– Jeśli mamy wyciskarkę, wyciskamy sok z limonki (trzeba wcześniej obrać ze skórki), natki i imbiru. Wlewamy go do wody, dosładzamy miodem i gotowe.

– Jeśli nie mamy wyciskarki, łączymy wodę, natkę i imbir. Miksujemy w blenderze i odcedzamy przez rzadkie sitko. Dodajemy sok z limonki i dosładzamy miodem.

 

Smacznego!

 

lemoniada 4

lemoniada 3

lemoniada 2

 

 

Magda T.

Leave a Comment