to top

Najprostszy przepis na mleko orzechowe

mleko orzechowe 019

 

mleko orzechowe 019

 

Migdałowe, z orzechów laskowych, włoskich czy innych. Jest tak banalnie proste do zrobienia, że sama się dziwię, dlaczego tak długo zwlekałam z przetestowaniem dostępnych w sieci receptur. Stop! Wiem dlaczego: zawsze kiedy czytałam przepisy miałam wrażenie,że samodzielne przygotowanie mleka orzechowego jest czasochłonne i pracochłonne , a do jego wykonania konieczne są magiczne sprzęty (płótna do robienia sera!).

 

Tymczasem do zrobienia mleka orzechowego wystarczy kilka minut (nie licząc namaczania, ale to „robi się” samo), garść orzechów, blender, woda i drobne sitko lub pielucha tetrowa albo gaza (używam sitka, bo ten sposób wydaje mi się najprostszy – z pewnością zostaje wtedy więcej odpadów, ale tym nie muszę się martwić, bo używam ich do pieczenia muffinek lub ciastek orzechowych, więc nic się nie marnuje).

 

Można oczywiście dodawać także inne składniki, które zmienią/ulepszą smak mleka, ale nie jest to konieczne i zależy od tego, do czego będziemy go używać. Jest świetne do kawy, do pieczenia, jako zastępnik mleka krowiego w różnych przepisach oraz do koktajli, ale o tym jeszcze kiedyś napiszę. Polecam rozpoczęcie przygody z mlekiem orzechowym od mleka z orzechów laskowych – mój mąż twierdzi, że jest smaczniejsze od najpopularniejszego chyba mleka migdałowego.

 

 

mleko orzechowe 002

 

Składniki na około 750 ml mleka orzechowego:

  • mały kubeczek orzechów
  • cztery małe kubeczki filtrowanej, przegotowanej (i ostudzonej) lub źródlanej wody (cztery porcje wody na jedną porcję orzechów)
  • woda i łyżeczka soli (opcjonalnie) do namoczenia orzechów
  • opcjonalnie: kilka daktyli, ekstrakt waniliowy lub inne przyprawy/dodatki wedle upodobań (anyż, kardamon, cynamon, miód, syrop z agawy, surowe lub zwykłe kakao)

 

 

Przygotowanie

  1. Orzechy moczyć przez około 12-14 godzin w roztworze wody z solą (lub w samej wodzie). Wypłukać.
  2. Przesypać do blendera, zalać wodą, dosypać/dolać dodatki, jeśli ich używamy (jeśli mamy mały blender najlepiej jest użyć proporcjonalnie mniej orzechów i wody lub robić mleko w ratach). Zmiksować porządnie, tak żeby z orzechów została papka. Pozostawić na kilka minut (łatwiej się odcedza).
  3. Przecedzić przez drobne sitko, tetrę lub gazę.
  4. Przechowywać w lodówce do +/- 4 dni. Ja przelewam do butelek po passacie pomidorowej – z jednego kubeczka orzechów wychodzi z reguły cała butelka (zależy jak porządnie odcedzę).

 

 

mleko orzechowe 014

 

 

 

 

Magda T.

  • Henryk

    Jestem gotującym facetem i postaram się to przyrządzić ;)

    April 23, 2016 at 4:48 pm Reply

Leave a Comment