to top

Makaron z sosem Nigelli Lawson

image

 

image

 

Absolutnie pyszny sos, który przygotowuje się 5 minut (łącznie z wyjęciem i wstępnym przygotowaniem składników).

 

 

Składniki:

Opakowanie Tagliatelle (lub innego makaronu)

200g. pomidorków koktajlowych
25g. rodzynek sułtańskich
pół puszki sardynek (może lyć cała) lub 6 filetów z anchois
2 ząbków czosnku
2 łyżki kaparów (można pominąć)
50g. blanszowanych migdałów (można zastąpić innymi orzechami)
60 ml oliwy

 

 

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy al dente.

2. W tym czasie pozostałe składniki wraz z dwiema łyżkami wody z makaronu miksujemy.

3. Powstały sos mieszamy z makaronem, posypujemy parmezanem, dodajemy bazylię.

 

Sosu nie podgrzewamy, więc podobnie jak w przypadku maślanego sosu pietruszkowego, dobrze jest serwować potrawę w podgrzanym wcześniej naczyniu.

 

 

Magda T.

Leave a Comment