to top

Lubię #2 Sernik o mango

magdatomkowicz

Przed nami święta, a że to przede wszystkim czas dla rodziny, dziś odpuszczam wszystko inne i wrzucam przepis na sernik, który według mnie i moich małpek idealnie pasuje na wielkanocny stół. Chodzi oczywiście o Sen o mango z książki o moim ulubionym tytule “Lubię” autorstwa Moniki i Jana – właścicieli zlokalizowanej na poznańskiej Śródce  kawiarni La Ruina.

 

Pytacie o ten przepis odkąd po raz pierwszy wrzuciłam zdjęcie na Instagram – tak, to jest według nas sernik idealny. A cała książka? Kilka razy już ją tu polecałam, więc polecę raz jeszcze – naprawdę warto ją mieć. Choćby dla przepisów na serniki – bo tych pysznych serników Moniki jest tam więcej. Nie jest to jednak typowa książka kucharska. To pięknie wydany album. Ze świetnymi zdjęciami i rewelacyjnymi przepisami. Można go kupić stacjonarnie na Śródce lub przez stronę Ryżowych Okularów.

 

 

Sładniki:

 

Masa:

1 kg twarogu

35 g mąki ziemniaczanej

4 jajka

270 ml słodkiego mleka zagęszczonego

200 g kwaśnej śmietany

550 g pulpy mango (nie mówcie Monice, ale ja dodaję więcej, bo moje małpki lubią ten sernik bardzo mangowy)

szczypta soli

 

Spód:

130 g mąki

75 g masła

65 g cukru

20 g kakao

większa szczypta soli

 

Klajdra śmietanowa:

400 g kwaśnej śmietany

40 g cukru pudru

2 łyżki pulpy mango

 

 

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 °C  (góra i dół, bez śmigła)
  2. Roztopić masło. Wszystkie składniki spodu włożyć do miski i zagnieść – nie łączą się w zbitą kulę
  3. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozgnieść
  4. Piec około 10 minut – do lekkiego przyrumienienia
  5. Odstawić do wystygnięcia i stwardnienia.
  6. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 °C
  7. Do misy robota kuchennego włożyć twaróg i mieszać chwilę, by go spulchnić
  8. Dodawać pozostałe składniki, mieszając tylko do ich połączenia. Po kolei: mąka i sól, jajka (jedno po drugim), mleko zagęszczone, kwaśna śmietana i na koniec pulpa mango.
  9. Wstawić do piekarnika na 55 minut lub do czasu aż boki sernika będą lekko ścięte, a środek delikatnie trzęsący.
  10. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik przez kolejne 10 minut. Następnie uchylić drzwiczki i pozostawić do wystudzenia.
  11. Przygotować klajdrę śmietanową: Cukier wymieszać ze śmietaną i wylać na sernik, równo rozprowadzając
  12. Na środek wyłożyć pulpę mango i łyżką zrobić wzorki
  13. Wstawić do lodówki na całą noc
  14. Dzielić z miłością i nie szczędzić dokładek, przynajmniej w święta :)

 

 

Magda T.

  • Lil

    Mam go na liście do upieczenia. Sama książka jest świetna, ciekawe zdjęcia, na razie testowałam włoski jabłecznik. Smacznych Świąt !

    April 11, 2017 at 6:35 am Reply
  • anna

    Ja póki co mam z Lubię na koncie ten z Malibu i z rumem. A gdzie można kupić taką pulpę z mango?

    April 11, 2017 at 10:53 am Reply
  • czarnaewcia

    Nie uwierzysz, ale dziś myślałam o cieście na święta i zaczęłam żałować, że nie kupiłam jeszcze tej książki, bo mi się przepis na ten sernik z mango zamarzył. Wchodzę na Twojego Instagrama, (jak codzień ;)), a tam link do bloga i spełnienie mojego marzenia! Dzięki Magda! :* Mam czasem wrażenie, że czytasz w moich myślach ;)))

    April 12, 2017 at 6:18 pm Reply
  • Dagmara

    hey dopiero zaczynam eksperymenty z sernikami a od tego z la ruiny jestem uzalezniona. specjalnie dla niego kupilam ich ksiazke. ale mam watpliowsci jaka kwasna smietane wybrac? ile %. a najlepiej prosze podaj producenta

    April 13, 2017 at 12:09 pm Reply
    • anna

      ja zawsze dodaję Piątnicy 18 % albo Szczecinecką też 18 %. Obie są odpowiednio gęste.

      April 18, 2017 at 1:23 pm Reply

Leave a Comment